[Kino domowe] własny składak

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: [Kino domowe] własny składak

Postprzez wilkmaciej » 22 maja 2013, o 08:11

[quote="chodi]

Mylisz pojęcia. Masz na myśli wzmacniacze stereo i wzmacniacze AV, czyli wielokanałowe.
[/quote]

Chodziło mi o amplituner AV a więc wielokanałowiec.
Zresztą mówiłem o PRZYZWOITYM stereo. Wzmacniacze stereo z radiem, mają z przyzwoitośćią brzmienia dokładnie tyle wspólnego, co amplitunery AV przy stereo.

Postprzez babeo » 22 maja 2013, o 13:28

wilkmaciej napisał(a):Chodziło mi o amplituner AV a więc wielokanałowiec.
Zresztą mówiłem o PRZYZWOITYM stereo. Wzmacniacze stereo z radiem, mają z przyzwoitośćią brzmienia dokładnie tyle wspólnego, co amplitunery AV przy stereo.

Chyba dalej nie rozumiesz lub nie umiesz tego napisać :D
Ogólnie amplituner to wzmacniacz + odbiornik radiowy (w jednym klocku).

Są wzmacniacze stereo i amplitunery stereo.
W przypadku wzmacniaczy wielokanałowych przyjęło się mówić amplitunery.

Ponawiam pytanie, czy są wzmacniacze wielokanałowe bez odbiorników radiowych?

Postprzez wilkmaciej » 22 maja 2013, o 13:44

babeo napisał(a):

Tak, chyba dalej nie rozumiem...Napisałem amplituner AV, a więc wielokanałowiec. Amplituner AV jest wielokanałowy (AV!). Nie ma wzmacniaczy wielokanałowych bez radia, stąd nazwa AMPLITUNER AV. Nie za bardzo wiem o co Tobie chodzi szczerze mówiąc:) Powtarzam, że wzmacniacze stereo z radiem (amplitunery stereo) nie mają nic wspólnego z przywzoitym dźwiękiem, bo najczęściej są to zabawki za 1000zł. Wzmacniacz stereo z prawdziwego zdarzenia, nigdy nie ma radia, bo powoduje ono zakłócenia.

Postprzez holyfido » 22 maja 2013, o 13:54

wilkmaciej napisał(a):
babeo napisał(a):

Tak, chyba dalej nie rozumiem...Napisałem amplituner AV, a więc wielokanałowiec. Amplituner AV jest wielokanałowy (AV!). Nie ma wzmacniaczy wielokanałowych bez radia, stąd nazwa AMPLITUNER AV. Nie za bardzo wiem o co Tobie chodzi szczerze mówiąc:) Powtarzam, że wzmacniacze stereo z radiem (amplitunery stereo) nie mają nic wspólnego z przywzoitym dźwiękiem, bo najczęściej są to zabawki za 1000zł. Wzmacniacz stereo z prawdziwego zdarzenia, nigdy nie ma radia, bo powoduje ono zakłócenia.

Dlaczego radio w amplitunerze powoduje zaklocenia?

Postprzez babeo » 22 maja 2013, o 14:03

wilkmaciej napisał(a):Powtarzam, że wzmacniacze stereo z radiem (amplitunery stereo) nie mają nic wspólnego z przywzoitym dźwiękiem, bo najczęściej są to zabawki za 1000zł. Wzmacniacz stereo z prawdziwego zdarzenia, nigdy nie ma radia, bo powoduje ono zakłócenia.

To ile według Ciebie kosztuje z prawdziwego zdarzenia?
Czy wyznajesz też zasadę, że prawdziwe wzmacniacze zostały już wyprodukowane i aktualnie nie da się kupić nic sensownego nowego?

Postprzez wilkmaciej » 22 maja 2013, o 14:19

babeo napisał(a):
wilkmaciej napisał(a):Powtarzam, że wzmacniacze stereo z radiem (amplitunery stereo) nie mają nic wspólnego z przywzoitym dźwiękiem, bo najczęściej są to zabawki za 1000zł. Wzmacniacz stereo z prawdziwego zdarzenia, nigdy nie ma radia, bo powoduje ono zakłócenia.

Czy wyznajesz też zasadę, że prawdziwe wzmacniacze zostały już wyprodukowane i aktualnie nie da się kupić nic sensownego nowego?

Oczywiście że się da. Babeo wszystko zależy od skali i funduszy. Ja wyrażam moją opinię tylko:) Ja mówię o sprzęcie HIFI. Półka "budget" zaczyna się dla wzmacniacza dwukanałowego w okolicach 3000-4000zł. Może poprostu nie o tej półce rozmawiamy. Niektórzy nazwyają "wieżę" sony za 1500zł sprzętem HIFI. To zależy tylko od skali porównawczej. Ja mówię o prawdziwym sprzęcie HIFI, który zaczyna się od "budget" a kończy na "Hi END". Mówię o markach CA, ARCAM, NAD, Rotel, Roksan itp...W dyskusji jednak chodziło o co innego:) Chciałem tylko napisać na początku że jeśli chcesz słuchać muzyki, to lepiej kupić wzmacniacz stereo za 1000zł niż amplituner AV za 4000zł. Nie dodałem tego "AV" i tak się zaczęło:)

Postprzez wilkmaciej » 22 maja 2013, o 14:25

babeo napisał(a):

Napisz Twój budżet a postaram się coś zaproponować:)

Postprzez Nikos » 22 maja 2013, o 14:47

babeo napisał(a):
chodi napisał(a):i podobnie w kinie domowym.

Są wzmacniacze kina domowego bez radia?

Heh i naprawdę o to chodziło w tym poście Chodiego? :P
No ciężko ale się zdarzają Yamaha DSP E1000 na przykład.

Postprzez wilkmaciej » 22 maja 2013, o 14:52

holyfido napisał(a):
Dlaczego radio w amplitunerze powoduje zaklocenia?

Radio w amplitunerze powoduje zniekształcenia. W modelach z niższej półki, nie ma to znaczenia raczej i można wrzucić sobie radyjko. Natomiast w sprzęcie HIFI, żaden producent (z małymi wyjątkami) nie proponuje w swej ofercie amplitunerów stereo. Dla lepszego przewodzenia i minimalizacji zniekształceń, stosowane są pozłacane wyjścia, wejścia, niezalecane jest nawet podłączanie wzmacniacza do przedłużacza a bezpośrednio do gniazdka. Wszystko z powodu zniekształceń dźwięku. Im mniej zbędnej elektroniki w obudowie tym mniej zniekształceń. Poza tym amplitunery stereo, najczęściej są produktami mocno budżetowymi, gdzie idzie się na spore kompromisy techniczne a w zamian dodaje się radio.

Postprzez Nikos » 22 maja 2013, o 16:03

Jak się mamy przypierdalać to porządny audiofil kupi zestaw pre+amp czyli przedwzmacniacz i końcówkę mocy a nie sam wzmacniacz zintegrowany.
Wyprowadźcie mnie z błędu (jeśli w nim jestem) myślałem że amplituner AV to taki w którym można też przełączać sygnał wideo. Bez tego to już nie jest AV :P

Postprzez holyfido » 22 maja 2013, o 16:05

Dalej nie wytłumaczyłeś dlaczego radio w amplitunerze jest źródłem zakłóceń. Radio i wzmacniacz, to dwa odrębne tory przebiegu prądu w amplitunerze. Jeśli radio jest wyłączone, to dlaczego miało by powodować zakłócenia? Jeśli wzmacniamy sygnał wejściowy w aplitunerze, to nie używamy radia, proste.
Moim zdaniem powód dla których firmy nie dokładają radia do wzmacniaczy z wyższej półki jest inny. W drogich zestawach nikt nie używa radia i jestono po prostu zbędne. Jakość dźwięku przenoszona na falach UKF czy innych jest tak mizerna, że nie ma sensu wzmacniać tego przy pomocy dobrego sprzętu.

Postprzez wilkmaciej » 22 maja 2013, o 16:29

holyfido napisał(a):Dalej nie wytłumaczyłeś dlaczego radio w amplitunerze jest źródłem zakłóceń. Radio i wzmacniacz, to dwa odrębne tory przebiegu prądu w amplitunerze. Jeśli radio jest wyłączone, to dlaczego miało by powodować zakłócenia? Jeśli wzmacniamy sygnał wejściowy w aplitunerze, to nie używamy radia, proste.
Moim zdaniem powód dla których firmy nie dokładają radia do wzmacniaczy z wyższej półki jest inny. W drogich zestawach nikt nie używa radia i jestono po prostu zbędne. Jakość dźwięku przenoszona na falach UKF czy innych jest tak mizerna, że nie ma sensu wzmacniać tego przy pomocy dobrego sprzętu.

O zniekształceniach jakie powoduje radio we wzmacniaczach była mowa u mnie na studiach, na wykładach z przedmiotów "teoria sygnałów" oraz "przetwarzanie sygnałów cyfrowych". Szczerze mówiąc, nie pamiętam już tego dokładnie i nie będę w stanie wytłumaczyć. Czy są to dwa odrębne tory to mam wątpliwości, ale nie będę się kłócił bo być może masz rację. Jeśli chodzi o Twój powód dla którego producenci hi-fi nie pakują radia we wzmacniacze, to zdecydowanie się nie zgodzę. Praktycznie wszyscy bowiem, mają w swojej ofercie tunery radiowe (osobne). Nawet linie z najwyższej półki posiadają zarówno cyfrowe radia dab o wysokiej (relatywnie) kakości, jak i zwykłe poczciwe analogowe fm.

Postprzez babeo » 22 maja 2013, o 17:48

wilkmaciej napisał(a):Napisz Twój budżet a postaram się coś zaproponować:)

Teraz to jak to się mówi już "po ptokach" zakup dokonany. Padło na:

Wzmacniacz: Denon PMA-520AE
Odtwarzacz CD: Denon DCD-520AE
Komuny: Wharfedale Diamond 10.6

I co by kto nie powiedział, w moim metrażu pokoju, na mój dostępny budżet gra to pięknie.

wilkmaciej napisał(a):Mówię o markach CA, ARCAM, NAD, Rotel, Roksan itp...

Słuchałem w salonie, ale moje ucho nie usłyszało tej różnicy w cenie. Wolę przeznaczyć finanse na zakup płyt. Ostatnio kupuje koncerty na DVD, są w dobrych cenach, a brzmią też bardzo przyjemnie na w/w zestawie.

Postprzez wilkmaciej » 22 maja 2013, o 20:49

babeo napisał(a):
wilkmaciej napisał(a):Napisz Twój budżet a postaram się coś zaproponować:)

Teraz to jak to się mówi już "po ptokach" zakup dokonany. Padło na:

Wzmacniacz: Denon PMA-520AE
Odtwarzacz CD: Denon DCD-520AE
Komuny: Wharfedale Diamond 10.6

I co by kto nie powiedział, w moim metrażu pokoju, na mój dostępny budżet gra to pięknie.

wilkmaciej napisał(a):Mówię o markach CA, ARCAM, NAD, Rotel, Roksan itp...

Słuchałem w salonie, ale moje ucho nie usłyszało tej różnicy w cenie. Wolę przeznaczyć finanse na zakup płyt. Ostatnio kupuje koncerty na DVD, są w dobrych cenach, a brzmią też bardzo przyjemnie na w/w zestawie.

Nie słyszałem tego zestawu, ale jeśli jesteś zadowolony to wyłącznie o to chodzi:)

Postprzez radush » 22 maja 2013, o 22:10

Denona z serii PMA również ja posiadam, tyle że niższy (wyższy) model. Ogólnie to jestem z niego zadowolony, o tym CD też słyszałem wiele pochlebnych opinii. Cieszę się że przyjemnie się słucha, bo to jest przecież najważniejsze.

Postprzez chodi » 23 maja 2013, o 09:13

Nikos napisał(a):
babeo napisał(a):
chodi napisał(a):i podobnie w kinie domowym.

Są wzmacniacze kina domowego bez radia?

Heh i naprawdę o to chodziło w tym poście Chodiego? :P
No ciężko ale się zdarzają Yamaha DSP E1000 na przykład.

dokładnie. Myślałem że nie muszę pisać wiele i wystarczyło sprawdzić na stronie Marantza. Chociaż tam akurat wzmaczniacz jest podzielony na dwie cegły. I to jest bardziej populrne dla AV rozwiązanie.

Postprzez chodi » 23 maja 2013, o 09:17

wilkmaciej napisał(a):
babeo napisał(a):

oj mistrzu. Nie napisałeś AV i absolutnie z Twojej wypowiedzi wynika że nie ma ampli stereo. Cytuję:
Amplitunery są wielokanałowe i służą (wbrew zapewnienią producentów), wyłącznie do oglądania filmów.

Więc przyjmij że albo uprościłeś swoją wypowiedź albo się po prostu pomyliłeś.
EOT

Postprzez chodi » 23 maja 2013, o 09:28

wilkmaciej napisał(a):
babeo napisał(a):

Oczywiście że się da. Babeo wszystko zależy od skali i funduszy. Ja wyrażam moją opinię tylko:) Ja mówię o sprzęcie HIFI. Półka "budget" zaczyna się dla wzmacniacza dwukanałowego w okolicach 3000-4000zł. Może poprostu nie o tej półce rozmawiamy. Niektórzy nazwyają "wieżę" sony za 1500zł sprzętem HIFI. To zależy tylko od skali porównawczej. Ja mówię o prawdziwym sprzęcie HIFI, który zaczyna się od "budget" a kończy na "Hi END". Mówię o markach CA, ARCAM, NAD, Rotel, Roksan itp...W dyskusji jednak chodziło o co innego:) Chciałem tylko napisać na początku że jeśli chcesz słuchać muzyki, to lepiej kupić wzmacniacz stereo za 1000zł niż amplituner AV za 4000zł. Nie dodałem tego "AV" i tak się zaczęło:)

Nie wiem, gdzie zyjesz ale półka budżet zaczyna się zdecydowanie niżej niż 3000-4000PLN. Np. Rotel RA-10 - 1700PLN. A może Rotel nie jest hifi?
Bardzo mi przykro to mówić ale mieszasz ludziom w głowach. W temacie amplitunera stereo też niestety prezentujesz stanowczą opinię która jak ta tutaj jest na poły prawdziwa. Tak lepsze są klocki solo. Ale nie wmawiajmy ludziom że jakość dzwięku w integrze jest aż tak fatalna.

Postprzez chodi » 23 maja 2013, o 09:40

nie integra tylko amplituner. mój błąd.

Postprzez wilkmaciej » 23 maja 2013, o 09:58

chodi napisał(a):Nie wiem, gdzie zyjesz ale półka budżet zaczyna się zdecydowanie niżej niż 3000-4000PLN. Np. Rotel RA-10 - 1700PLN. A może Rotel nie jest hifi?
Bardzo mi przykro to mówić ale mieszasz ludziom w głowach. W temacie amplitunera stereo też niestety prezentujesz stanowczą opinię która jak ta tutaj jest na poły prawdziwa. Tak lepsze są klocki solo. Ale nie wmawiajmy ludziom że jakość dzwięku w integrze jest aż tak fatalna.

Czy ja gdzieś napisałem że jakość jest "aż tak fatalna" ? Napisałem dokładnie to samo co Ty. Lepsze są klocki solo, co udowadnia większość producentów nie wrzucając radia. Widzisz żebym gdzieś pisał o fatalnej jakości? Albo przynajmniej napisał, że jakość ZNACZNIE spada? Napisałem, że radio powoduje zniekształcenia co jest prawdą. Prosiłbym nie imputować mi w usta słów których nie wypowiedziałem. Ok powiedzmy że z ceną 3000-4000 troszkę przesadziłem, aczkolwiek wcale niewiele. Racja co do Rotela.

Postprzez wilkmaciej » 23 maja 2013, o 10:02

chodi napisał(a):oj mistrzu. Nie napisałeś AV i absolutnie z Twojej wypowiedzi wynika że nie ma ampli stereo. Cytuję:
Amplitunery są wielokanałowe i służą (wbrew zapewnienią producentów), wyłącznie do oglądania filmów.

Więc przyjmij że albo uprościłeś swoją wypowiedź albo się po prostu pomyliłeś.
EOT

Nie dodałem AV a o to mi chodziło. Napisałem to nie??

Miało być amplitunery AV są wielokanałowe...kumanczi?

Postprzez chodi » 23 maja 2013, o 11:00

wilkmaciej napisał(a):
chodi napisał(a):Nie wiem, gdzie zyjesz ale półka budżet zaczyna się zdecydowanie niżej niż 3000-4000PLN. Np. Rotel RA-10 - 1700PLN. A może Rotel nie jest hifi?

Czy ja gdzieś napisałem że jakość jest "aż tak fatalna" ? Napisałem dokładnie to samo co Ty. Lepsze są klocki solo, co udowadnia większość producentów nie wrzucając radia. Widzisz żebym gdzieś pisał o fatalnej jakości? Albo przynajmniej napisał, że jakość ZNACZNIE spada? Napisałem, że radio powoduje zniekształcenia co jest prawdą. Prosiłbym nie imputować mi w usta słów których nie wypowiedziałem. Ok powiedzmy że z ceną 3000-4000 troszkę przesadziłem, aczkolwiek wcale niewiele. Racja co do Rotela.

To wyjasnij swoje własne słowa:

Dając takie porównanie mówisz mniej więcej ze jakość stereo ampli stereo = jakość stereo ampli AV. A to jest nieprawda!

Za mocno chłopie upraszczasz a potem przy wyjaśnianiu próbujesz jeszcze za niezrozumienie Ciebie obwinić innych. Dla mnie temat jest mocno precyzyjny więc będę zawsze zwracał uwagę na takie niedopowiedzenia zwłaszcza jak są wypowiadane tak mocno kategorycznie.
To samo co do ampli AV. Wystarczyło powiedzieć: jebnąłem się, a Ty się tak tłumaczysz, jakby to była nasza wina...

Postprzez wilkmaciej » 23 maja 2013, o 11:56

chodi napisał(a):Dając takie porównanie mówisz mniej więcej ze jakość stereo ampli stereo = jakość stereo ampli AV. A to jest nieprawda!

Chodzi mi o to że nikt nie robi DOBRYCH ampli stereo! Nie samo radio tak obniża jakość dźwięku, tylko ZWYKLE amplitunery stereo to mocno budżetowe konstrukcje, gdzie zamiast porządnych podzespołów wrzuca się gorsze a dodatkowo daje radio! Radio obniża NIEZNACZNIE jakość - jednak obniża. Dlatego nie pakuje się go w modele z wyższej półki. Te z niższej (które przy okazji mają radio), z przywzoitością brzmienia mają tyle wspólnego co ample AV. W naprawdę porządnym wzmacniaczu stereo NIGDY nie masz radia. Kumasz? Pisałem o tym wcześniej! Poczytaj ze zrozumieniem a potem atakuj i się czepiaj!

chodi napisał(a):To samo co do ampli AV. Wystarczyło powiedzieć: jebnąłem się, a Ty się tak tłumaczysz, jakby to była nasza wina...

Przecież kurwa to powiedziałem! Że przez przypadek nie dopisałem "AV" czyż nie??
Czym się różni "tłumaczenie się" w postaci "zapomniałem dopisać AV" od "jebnąłem się i nie napisałem AV" ????
Co Ty koleś gadasz....

Postprzez chodi » 23 maja 2013, o 13:00

wilkmaciej napisał(a):

chodi napisał(a):Dając takie porównanie mówisz mniej więcej ze jakość stereo ampli stereo = jakość stereo ampli AV. A to jest nieprawda!

Chodzi mi o to że nikt nie robi DOBRYCH ampli stereo! Nie samo radio tak obniża jakość dźwięku, tylko ZWYKLE amplitunery stereo to mocno budżetowe konstrukcje, gdzie zamiast porządnych podzespołów wrzuca się gorsze a dodatkowo daje radio! Radio obniża NIEZNACZNIE jakość - jednak obniża. Dlatego nie pakuje się go w modele z wyższej półki. Te z niższej (które przy okazji mają radio), z przywzoitością brzmienia mają tyle wspólnego co ample AV. W naprawdę porządnym wzmacniaczu stereo NIGDY nie masz radia. Kumasz? Pisałem o tym wcześniej! Poczytaj ze zrozumieniem a potem atakuj i się czepiaj!

chodi napisał(a):To samo co do ampli AV. Wystarczyło powiedzieć: jebnąłem się, a Ty się tak tłumaczysz, jakby to była nasza wina...

Przecież kurwa to powiedziałem! Że przez przypadek nie dopisałem "AV" czyż nie??
Czym się różni "tłumaczenie się" w postaci "zapomniałem dopisać AV" od "jebnąłem się i nie napisałem AV" ????
Co Ty koleś gadasz....

Ok. Żyj w swoich błogich przeświadczeniach. Następnym razem jak napiszesz bzdurę obiecuję potraktować Cię jak na kretyna przystało.

Postprzez wilkmaciej » 23 maja 2013, o 13:14

chodi napisał(a):Ok. Żyj w swoich błogich przeświadczeniach. Następnym razem jak napiszesz bzdurę obiecuję potraktować Cię jak na kretyna przystało.

O czym pierdolisz? Brakło argumentów? W jakich przeświadczeniach bo nie rozumiem?
Gdzie piszę głupoty? Może podasz trochę przykładów na wzmacniacze stereo z radiem z (wyższej półki)?
Nawet Rotel za 1700zł którego sam przytoczyłeś, nie ma radia. KRETYNIE.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM