Jeśli macie w domu piekarnik, to macie też pizzę. Łatwo i tanio - wykorzystujecie to, co macie w lodówce. Najgorzej z ciastem, ale tylko dlatego, że się klei i dużo syfu się robi wokół. Ale są sposoby, żeby było mniej

No to tak:
Ciasto na pizzę (proporcje na 2 duże spody)3 szklanki mąki - wszystko jedno jaka, byle pszenna
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
pół kostki (50 g) drożdży
przyprawy (dowolne: oregano, bazylia, słodka papryka, jeśli chilli, to JEDNA SZCZYPTA)
3 łyżeczki oliwy z oliwek
olej do posmarowania blachy
mały kubek śmietany
1 łyżeczka cukru
słoiczek przecieru pomidorowyW jednym naczyniu mieszamy mąkę i sól.
W drugim naczyniu drożdże zalewamy ciepłą (letnią, nie gorącą!) wodą, dodajemy cukier, mieszamy na jednolitą masę, odstawiamy na 15 minut. Powinny się w tym czasie pojawić bąbelki na powierzchni.
Zaczyn z drożdżami wlewamy do mąki, dodajemy oliwę, mieszamy i zagniatamy. To paskudna robota, bo ciasto się klei do rąk... Ja nie cierpię, dlatego nauczyłem się rozrabiać toto łyżką. Jak kto nie umie, można do ciasta dosypywać mąki, żeby się nie kleiło. Byle wszystkie składniki się równo wymieszały
Ciasto po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem (ja używam ręcznika kuchennego) do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220-250 st. C.
Robimy sos pomidorowy, czyli mieszamy: mały kubek śmietany, trzy łyżki przecieru pomidorowego i szczyptę soli.
Dwie blachy smarujemy olejem, ciasto dzielimy na dwie buły, wrzucamy je na blachy i rozsmarowujemy. Też można dwiema łyżkami, ja umiem

Byle było cienkie i bez dziur. Potem smarujemy oba ciasta sosem pomidorowym, nakładamy składniki, czyli co tam było w lodówce - może być kukurydza z puszki, szynka w plastrach, pieczarki (obrane i pokrojone na plastry). Na górę zawsze starty ser, a potem przyprawy.
Pieczemy ok. 10 minut.
Ciasto często przywiera do blachy, nie ma się co stresować, ale trzeba delikatnie zeskrobać. Powinno być wypieczone i w smaku też OK

Gotowe ciasto można kupić w bułach np. w Carrefourze, jest niedrogie i nie trzeba się babrać, ale satysfakcja z przygotowania znacznie mniejsza
Dwie blachy to porcja na 3-4 średnio głodne osoby. Na 2 ludzi wystarczy 1 blacha, czyli powyższe proporcje dzielimy przez dwa.
Smacznego
